Monumentaal Eersel, Open Monumentendag

Evenementen
Open Monumentendag 2019 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier'.
Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.
Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier'. 

Monumentaal Eersel, Plekken van Plezier:

In de tuin van Kempenmuseum De Acht Zaligheden is het "Kunst in Uitvoering", kan men oud-hollandse spelletjes spelen en worden oude ambachten uitgebeeld.

Voor de kinderen is er in het Poeliejoepark sport & spel en een fotozoektocht op de Markt.

De Muzenval houdt in dit weekend de aftrap van haar theaterseizoen. Binnen en buiten het theater is er vanalles te beleven: muziek, toneel, bbq etc. Ook de bibliotheek en de volksuniversiteit laten zich zien.

Op de markt van Eersel is er live muziek en een rondleiding langs de vele monumenten. "Monumenten zijn net mensen; ze hebben allemaal een eigen verhaal"

Tijdens de Open Monumentendag bruist het van de activiteiten bij het Kempenmuseum. Een van de activiteiten is Kunst in Uitvoering waarbij een aantal kunstenaars ter plekke hun kunsten tonen en in elkaar aan het zetten zijn.

De kunstenaars en leden van de tentoonstellingscommissie Thea Bijl en Fried Waterschoot tekenen voor de organisatie. Bijl: ,,We houden het simpel. Geen regels en geen eisen. Iemand die kunst maakt is welkom om dat te tonen in de tuin van het museum. Iedereen kan aanschuiven. Of je nu schildert, beeldhouwt, glas blaast, sieraden maakt of met textiel aan de slag gaat.”

De drempel wordt niet hoog gelegd. Waterschoot: ,,Iedereen moet mee kunnen doen. Het is duidelijk geen kunstmarkt. Publiek kijkt mee over de schouder van de kunstenaar.

TIPS: in Steensel kunt u de toren gaan beklimmen en in Vessem zijn de Lambertuskerk, de Jacobushoeve en de Jacobusmolen geopend.