Duizel, Pittoresk dorpje aan de Kleine Beerze

Een van de Acht Zaligheden
Eersel

Ontdek de mooie plekjes in Eersel!

een van de Acht Zaligheden

Duizel staat al vanaf omstreeks 1100-1200 in de geschriften. Het was vroeger een handelsdorp van waaruit de “teutenhandel” hoogtij vierde. Teuten waren handelslieden die met hun waren naar Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en zelfs Denemarken trokken. De teuten uit Duizel waren voornamelijk “eggelenteuten”. Zij dreven handel in medicinale bloedzuigers (eggelen) die bij het aderlaten werden gebruikt. De eggelen werden gekweekt in zogenaamde eggelenkuilen. Achter restaurant “d’Ouwe Tramhalte” bevond zich zo’n eggelenkuil. “d’Ouwe Tramhalte” ontleent haar naam aan één van de vroegere tramhaltes langs de stoomtramlijn Veghel-Eindhoven-Reusel-Turnhout (1880 tot 1920).

De gemeente Eersel geniet bekendheid als grootste sigarenexporteur van Nederland. De sigaren van Agio uit Duizel en Henri Wintermans uit Eersel nemen samen nog steeds een belangrijke plaats in op de wereldmarkt. Agio is opgericht in 1904. Het is het grootste familiebedrijf in de sigarenindustrie en produceert 750 miljoen sigaren per jaar. Zij exporteren hun sigaren naar 100 landen.

Ten westen van Duizel stroomt de rivier de Kleine Beerze. Het riviertje de Kleine Beerze begint bij Duizel en loopt langs Hoogeloon en Vessem en tussen Oostelbeers en Middelbeers door naar het Landgoed Baest, waar zij in de Beerze uitmondt. Waar het eerst een rechte rivier was, vinden we nu een prachtig stukje “nieuwe” meanderende natuur. Het is omgeven door mooie bomen, struiken, grassen en er grazen Schotse Hooglanders. Rondom de Kleine Beerze kunt u prachtige wandelingen maken.

Bezienswaardigheden
Boven het dorp rijst de Oude Toren op, een overblijfsel van de in 1927 afgebroken middeleeuwse kerk. Naast de Sint-Jan Geboortekerk staat een prachtige pastorie, met aangrenzend het Smisplein. Hier staat sinds 1997 een bronzen beeld met als titel “Goei Moeder”. Deze “Goei Moeder” staat symbool voor de Oermoeder van iedereen en is vervaardigd door beeldend kunstenaar Marja van Riel. Op het pleintje bij de Groenstraat staat de zevenhoekige bakstenen Mariakapel. Uit dankbaarheid dat Duizel tijdens de 2e wereldoorlog gespaard was gebleven had Pastoor van der Horst opdracht gegeven tot de bouw van de kapel, die in 1950 gebouwd is.

Wist u dat in Duizel een kabouter woont? Deze legende vindt u in het boekje de Acht Zaligheden.
BELEEF DUIZEL
We hebben 0 resultaten voor je gevonden.