Knegsel, Het esdorp

Een van de Acht Zaligheden
Eersel

Ontdek de mooie plekjes in Eersel!

een van de Acht Zaligheden

De dorpskern bestaat uit een mooie brink, ook wel esdorp genoemd. D.w.z.: “een plaats aan drie zijden bebouwd”. Het dorp bestaat van oudsher uit ’n aantal gehuchten (“hoeken” genaamd), zoals Sniedershoek en de Wolfshoek.
Knegsel (Cneczele) werd pas voor de eerste keer genoemd in een geschrift van 1 juli 1281 maar toch wordt aangenomen dat dit dorp het oudste van de gemeente is. Gezien het grote aantal grafheuvels (1500 tot 1000 v.Chr.) en urnenvelden moet de omgeving al in de prehistorie intensief bewoond zijn geweest.
De grafheuvels waren omringd door een paalkrans, een sloot of een aarden wal, bedoeld om de geest van de dode op te sluiten. Aan deze grafheuvels kan men afleiden dat er zich veel heeft afgespeeld in het verleden. Op 3 december 1688 vielen Franse soldaten Knegsel binnen. Zij verbrandden alle huizen en roofden koeien, paarden en al het geld dat er te vinden was. Knegsel werd volkomen met de grond gelijk gemaakt. De inwoners vluchtten en probeerden in de omliggende dorpen onderdak te vinden. Er heerste grote armoede en veel mensen konden slechts met bedelen overleven.
Tegenwoordig is Knegsel een prachtig en gezellig dorp en niet meer ”die nietige vlek op een onmetelijke heide”.

Bezienswaardigheden
De meest opvallende bezienswaardigheden in Knegsel hebben betrekking tot het geloof. In 1790 stortte de oorspronkelijke kerk in en de restanten werden in de loop van de 19e eeuw afgebroken. Hier staat nu het Heilig Hartmonument uit 1939. De huidige kerk van Knegsel staat op een andere locatie en is gebouwd in 1926.  Naast de kerk bevindt zich de pastorie. Het is een symmetrisch neogotisch gebouw uit 1900 met een tegeltableau, korfbogen en een klokje in de voorgevel.
Op de splitsing van de Eerselseweg en de Vessemseweg, staat de Mariakapel uit 1947. Deze werd na de oorlog gebouwd uit dankbaarheid voor de bescherming tijdens de oorlog.
Verder bevindt zich aan Het Groen ook het bronzen beeld De Pastoor, een beeld van een pastoor met een enorme soutane. Het beeld is vervaardigd door beeldhouwster Tjikkie Kreuger ter ere van het afscheid van pastoor Peters en Betsie van den Broek in 2002.
BELEEF KNEGSEL
We hebben 0 resultaten voor je gevonden.