Steensel, Rust en Ruimte

een van de Acht Zaligheden
Eersel

Ontdek de mooie plekjes in Eersel!

een van de Acht Zaligheden

De oudste geschreven bron waar de naam Steensel in voorkomt, is een oorkonde uit 1224. Hierin worden een zekere Henricus en Marcellis aangeduid als ridders van Steensel. In 1361 zou een ridder, Johannes van Steensel hertog van Brabant zijn geweest.

Bezienswaardigheden
Wanneer je van Eersel naar Steensel rijdt kun je zien hoe de oude kerktoren statig en vredig boven de enkele zichtbare huizen uitsteekt en “waakt” over Steensel.
De toren is het pronkstuk van Steensel en is gebouwd in de late 14e eeuw. Het is een overblijfsel van de middeleeuwse kerk van St. Lucia. Deze toren is 38,5 meter hoog.
In de toren bevindt zich een zware luidklok uit 1495. De kerk bezit ook een Luciabeeldje uit 1520. St.Lucia wordt afgebeeld op een brandstapel en met een zwaard dat haar hals doorboort. Zij wordt vereerd als beschermster tegen besmettelijke ziekten.

Op het dorpsplein staat het beeld “Drie schikgodinnen” van de kunstenaar Saskia Pfaelzer (2004). Het beeld werd door de gemeente Eersel kado gedaan aan Steensel bij de voltooiing van het dorpsplein destijds.

De Stevertse watermolen is gelegen aan rivier de Run en stamt uit 1340. In 1702 werd de molen door Spaanse en Franse troepen verwoest tijdens de Spaanse Successieoorlog. Ze werd echter weer opgebouwd en in 1743 gerenoveerd. In 1887 werd een stoommachine aangeschaft. In 1969 werd de Run gekanaliseerd en daarbij enkele tientallen meters verlegd, zodat het rad op het droge kwam te liggen.

Steensel was vroeger berucht om “de Bende van Steensel”.  (Zie het boekje de Acht Zaligheden.)
BELEEF STEENSEL
We hebben 0 resultaten voor je gevonden.