Vessem

Het best bewaarde geheim van de Kempen.
Eersel

Ontdek de mooie plekjes in Eersel!

Het best bewaarde geheim van de Kempen.

In een oude akte staat het al : “apud Vesme”, nabij Vessem zouden wij zeggen. In 1292 wordt het nog eens nadrukkelijk in een oorkonde genoemd. Het is echter zeker, dat er al in de 11de eeuw boerderijen bij de kerk lagen. Vessem moet dus al minstens 900 jaar oud zijn. Toch weten we niet precies waar de naam vandaan komt of wat die precies betekent. Vessem is een start- of doorreispunt van pelgrims op hun route naar Santiago de Compostella. Ook niet-pelgrims komen hier graag voor inspiratie en ter bezinning.

Bezienswaardigheden
De Pelgrimshoeve Kafarnaüm is start- en eindpunt voor pelgrims naar Santiago de Compostella, het is tevens een pleisterplaats om tot innerlijke rust te komen. In 2015 bestond het pand 100 jaar.

De Jacobushoeve is een ontmoetingsplaats opgericht door Broeder Fons van der Laan na zijn voetreis naar Santiago de Compostella. Hij realiseerde zich dat mensen in onze jachtige tijd te weinig gelegenheid vinden om zich op een ontspannen manier met elkaar te onderhouden. “Buurten”, heet dat in de Kempen. En hij vond dat teveel zaken (huisraad, boeken, kleding) weggegooid werden. Hij vond vrijwilligers én een bruikbare boerderij. De Jacobushoeve met kringloopwinkel, de tuin, de werkplaatsen en wereldwinkel was een feit. In de tuin staat een stiltecentrum.

De St. Lambertuskerk is een neogotische parel en een bezoekje meer dan waard. Voor zover is na te gaan moet de oorsprong van de kerk liggen in de middeleeuwen. Rond 1754 werd een groot deel van de toren afgebroken en weer opgebouwd. Rond 1881 werd het oude kerkgebouw afgebroken en vervangen door het huidige gebouw, onder architectuur van architect Hermanus Bekkers uit Tilburg. De Lambertuskerk is de trotse bezitter van Francois Bernard Loret.

De oorspronkelijke molen dateert van 1837 en was een graan- en oliemolen, gebouwd door Jacobus Peeters. Deze is in 1893 afgebrand en de huidige Jacobusmolen stamt uit dat jaar. Het is een ronde stenen bergkorenmolen. De constructie bestaat uit een ronde stenen bovenkruier met molenberg. De kap is van hout met dakleer bekleed en het staartwerk is ook van hout met een kruibok. Met een ‘vlucht’ van 28 meter is het de op één na grootste van de provincie Noord-Brabant.

Volgens de akte van de schout en schepenen van Vessem was de voormalige bierbrouwerij De Leeuw al ver voor 1716 actief. Op 27 augustus 1904 breekt er een schoorsteenbrand uit. Gelukkig kon het brouwersbedrijf voortgezet worden. Als herinnering aan de waterput is in 2006 een dorpspomp geplaatst.
BELEEF VESSEM
We hebben 0 resultaten voor je gevonden.