Wintelre

een van de Acht Zaligheden
Eersel

Ontdek de mooie plekjes in Eersel!

een van de Acht Zaligheden

Dit is het meest noordelijk gelegen dorp van Eersel. Het dorp is altijd klein gebleven, maar bruist volop vanwege de vele dorpse activiteiten. Het heeft door de jaren heen haar eigen karakter weten te behouden. Wintelre werd vroeger en ook nu Wentersel (soms ook Wintersel) genoemd.

In de omgeving van Wintelre zijn grafheuvels en urnenvelden te zien. Tussen 1600 en 100 voor Christus was hier een nederzetting. Pas na de bezetting door de Franken (550 na chr) kwam er meer bewoning. Wintelre hoorde oorspronkelijk bij Eersel maar is ook een paar eeuwen onder de schepenbank van Oerle ondergebracht. In 1815 werd de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel gesticht, ook wel de “ Hooge Dorpen” genoemd. Deze zogenaamde “Hooge Dorpen” ging bij de gemeentelijke herindeling van 1997 op in de gemeente Eersel.

Bezienswaardigheden
In de Kerkstraat staat het oude schoolhuis wat in 1828 gebouwd werd. Het bestond destijds uit een leslokaal en een woning voor de onderwijzer. De school heeft dienstgedaan tot 1895.
De Sint Willibrordus kerk en pastorie zijn gebouwd in neoclassicistische stijl rond 1822 en is in 1858 gerenoveerd. Rond 1930 werd de nieuwe kerk gebouwd maar de oude toren bleef staan. In het plantsoen staat het Heilig Hartbeeld “Christus Koning”, geflankeerd door twee opvallende leeuwen.

Het natuurgebied “Groot en Klein Meer” is in 1990 aangewezen als een beschermd natuurmonument, zij heeft een omvang van 35 hectare. Direct om het Grootmeer heen ligt het bosgebied Buikheide. Er zijn allerlei tochten in het bos uitgezet voor wandelaars, mountainbikers en ruiters. Er voert ook een natuurwandelpad langs de vennen. Bij het Grootmeer is een uitkijkpost aangelegd, van waar men een panoramisch overzicht over het gebied heeft.

Op het plein staat het beeld “Samenspraak” (1990) van Tjikkie Kreuger
met als titel “Goeien buurt kan nooit gin kaod”.
BELEEF WINTELRE
We hebben 0 resultaten voor je gevonden.