De Cartierheide

Natuurgebied
Ligging: in de driehoek Weebosch, Eersel, Postel

Alsof de tijd bleef stilstaan!
Ook dank zij Baron de Cartier Marchienne die een flink stuk van het schitterende heidegebied aan Natuurmonumenten cadeau deed, is de Cartierheide een ongerept natuurgebied gebleven. Zó mooi en zo vredig! Je waant er je in de vorige eeuw!

Het natuurgebied heeft veel planten- en diersoorten. Het is een ideaal gebied voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars. U vindt hier onder meer struikheide, dopheide, ronde zonnedauw, wilde gagel en klokjesgentiaan. De aanwezige vogelsoorten zijn rijk gesorteerd. U vindt er de blauwborst, tapuit, klapekster, kruisbek en kokmeeuw. Zelfs reptielen als de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm leven hier, naast amfibieën als de heikikker, de groene kikker of salamanders. Op stille momente kunt u op de Cartierheide zelfs reeën, hazen of vossen tegenkomen.

Baron De Cartier
De oorsprong van de naam Cartierheide ligt bij baron De Cartier De Marchiennes, die het ernaast gelegen Duizels Hof in 1863 kocht. Zoon Emile schenkt het terrein in 1932 aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Staatsbosbeheer probeert de heide te bewaren door te plaggen, maaien en te laten begrazen. Dit leidt tot een mooie, afwisselende heide. De Bazadaise koeien grazen er van voorjaar tot najaar en geven de heide een extra natuurlijk uiterlijk.

Bezoekers kunnen het gebied te voet, met de fiets of per rolstoel doorkruisen.